The Project Gutenberg eBook of Farfars kistalarika, by Astrid Väring
This eBook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this eBook or online at www.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.
Title: Farfars kistalarika
Author: Astrid Väring
Illustrator: Carl-Magnus Lindqvist
Release Date: January 04, 2021 [eBook #64209]
Language: Swedish
Character set encoding: UTF-8
Produced by: Jens Sadowski and the Online Distributed Proofreading Team at https://www.pgdp.net
*** START OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK FARFARS KISTALARIKA ***

Farfars kistalarika

Av Astrid Väring.

Jag fann den på vinden efter fars död. Långt inne i en skum vrå. Den stod där så grå och liten under bjälkarna, så fattig och trängd bland kistor och koffertar, gamla möbler och kläder, bland allt, som samlas i ett hem genom decennierna.

Allt detta skulle nu skingras för alla vindar, väljas ut eller ratas, komma fram ur sin glömska till ny heder eller säljas på auktionen för en spottstyver till en likgiltig främling. En svår sak detta, att upplösa ett gammalt hem — som att hugga en levande kropp i stycken. Allt hör så oupplösligt tillsammans, också det bortglömda bråtet på vinden. Även det söndriga och bortkastade är ju en del av ens liv, som nu skall gå obönhörligt till spillo.

Ett vemodigt arbete att gå där och gallra och välja! Det är en sak, som måste tas med ro, stilla och varsamt. Man får icke gå som en eldbrand genom sina barndomsminnen.

Så gick jag där och stökade för mig själv, men med mig gingo de gångna åren och tassade och viskade i vrårna. Det var då jag fann den lilla grå kistan, farfars gamla kista.

Liten och nött, med oansenliga beslag och bortfallen målning stod den där och lät sig glömmas. Intet namn eller årtal stod på locket.

Jag drog fram den i ljuset och blåste dammet av den. Så öppnade jag locket på kistan. Den var inte rädd om sina hemligheter heller, det gamla låset var trasigt och sönderrostat. I det svaga ljuset från vindsgluggen såg jag, att den var full av gamla papper.

Glömda voro nu vindens alla andra lockande hemligheter. Med min nyfunna skatt i famnen — större var den inte — gick jag varsamt ner för trappan till det fulla dagsljuset i mitt rum.

Och så började jag titta igenom papperen. Det första jag fann var en konstlöst hopsatt bok av vanligt skrivpapper, men med läderrygg — farfars dagbok. Skriven de sista åren av hans liv, med ojämn och hackig gammalmansstil. Det var så jag fick veta, att den lilla kistan varit hans.

Vad hade den väl en gång gömt? Kanske hans tarvliga utrustning, när han som fattig men strävsam bondpojke från Innertavle kom in till Umeå för att där söka sin lycka som borgare och handelsman? Kanske hade den lilla ”kistalarikan” — trasig också den — en gång gömt farmors förtorkade brudkrona och farfars brudgumshandskar.

Nu gömde både den och hela kistan papper och åter papper, fragment av en släkts liv genom tre generationer. Ja, vad allt fanns här inte! Där fanns farmors fars testamente, skrivet med darrande och slingrig piktur. Farmors far! Vad visste jag om honom förut? Ej ens hans bild fanns någonstädes. Men med den döda och högtidliga rösten ur graven steg han med ens som en personlighet in i de kända släktleden. Och här och där såg jag glimtar av hans livsmiljö, det var auktionsprotokoll och lagfartsbevis, köpehandlingar och kontrakt.

Om farfarsfar däremot ej ett ord. Det var nog en man, som hade föga med papper att skaffa, sitt livsord ristade han med plogen i den västerbottniska jorden.

Klart trädde farfars egen enkla och strävsamma tillvaro i ljuset med sina fröjder och bekymmer, utom dagboken fanns det brev och handlingar. En skymt gavs också av fars barndomsår, till den tid, då han med bröderna satt på den lilla vindskammaren och tog itu med studierna.

Allt detta gömde den oansenliga lilla kistan, detta och mycket mer. Ty med släktkrönikan trädde också något av det gamla Umeå och det gamla Västerbotten i ljuset med nya sidor och detaljer. Ty varje borgare måste ju på något sätt gripa in i hemstadens liv, så mycket mer på denna tid, då man levde hela livet ut i sin stad.

Så läser jag t. ex. på ett gulnat papper om när farfar år 1865 till byggnadskommittén för flickskolebyggnaden ”upplät och försålde sin bodtomt, belägen å öppna planen emellan Kyrkotorget och Rådman Schildts trädgård å ena sidan samt sjögatan och elfven å andra emot en öfverenskommen köpeskilling av Femtio Rdr. Rmt.” Huru många gånger sprang jag ej i min barndom med fläta och bokväska över den tomten utan att ana, att jag gick på farfars gamla mark! Men det var i tonåren, då man liksom ej tror sig född ur det förgångna, utan skapad och fri, utan rot och utan krona. Om släktens djupa liv i var individ anar man intet.

Men nu, då jag tömde den lilla kistan, då anade och visste jag det. Och släktens liv blev på ett alldeles nytt sätt levande i mig, med ansvar och plikt att ta var erfarenhet väl tillvara av vad de gamla lidit och lärt, drömt och fullbordat.

Och som det väl är grundtanken just i vår västerbottniska hembygdsförening kom den tanken för mig att i dess bok berätta om vad jag fann, då jag gick tillbaka till det gamla. En liten omålad kista bara, men full av en gången tids enkla vardagsliv och strävanden.

Allt bråtet på vinden är skingrat och borta. Men den lilla grå kistan tog jag till mitt eget hem. Nu har den fått ett nytt lås, ty den får ej längre visa sitt inre för vem som helst. Men själv skall jag måla den med västerbottniskt mönster med brokiga blommor och blader. Och den skall stå på en hedersplats och vara mitt anspråklösa familjearkiv.

Kanske också något mera. Ty bland allt det andra gömmer den även några gamla papper av mera allmänt intresse. En tjock packe bär utanskriften ”Lambertska arvet” och innehåller några papper, som numera kanske äro sällsynta nog i Västerbotten. Och några tjocka, grå ark äro fullristade med sirligt präntad stil. Det är t. ex. protokoll från syneförrättningar från början av 1800-talet och en del strödda anteckningar, mest uppifrån lappmarken.

Det tar dryg tid att reda ut alla dessa slingrande, förbleknade handstilar, en tid, som tyvärr ännu ej stått mig till buds. Men för att läsaren ej skall finna utbytet av denna lilla hembygdsbit allt för ringa, få vi väl låsa upp det gamla låset och plocka fram ett av de nyare papperen för det intresse det nu hava kan.

Det är en kortare anteckning om präst- och skolbordens tillkomst i Lycksele och lyder in extenso på följande sätt:

”År 1613 förordnades hit första prest på stället och 1632 flyttades Skytteanska skolan ifrån Piteå hit till Lycksele. Första nybyggesinrättningen inom Socken skedde uti Örhträsk 1673, således den äldsta inom Lappmarken. För Prest- och Scholæ-Borden, såsom primis occupantibus togos utan föregången syn alla i närheten belägna egor uti besittning och icke förr än den första Augusti 1791 bestämdes genom Utslag av Konungens Befallningshafvande, hvilka ägor skulle tillhöra hvardera bostället. År 1800 werkställdes afvittring å boställena och samma afvittring är fastställd genom Konungens Befallningshavandes utslag av den 22-de november 1803.

Sådan är i sin helhet den tillförlitliga historien om härvarande Preste- och Scholæ-Bordens tillkomst.”

Ja, detta var ju blott ett litet prov. Mycket mera än så skall jag säkerligen finna, då jag får tid att närmare genomgå alla papperen.

Vad jag velat säga med min lilla anspråkslösa hembygdsbit är emellertid följande: det bästa jag fann, det var ej innehållet i de gamla papperen och urkunderna utan det var en fast och personlig anknytningspunkt till det gamla och förgångna, ett nytt och levande intresse för allt detta, som varit och ännu är en del i oss själva.

Och det slog mig med ens, vilken oerhört stor uppgift hembygdsföreningen verkligen har i att ta vara på våra fäders andliga arv. Hur mycket av våra kulturella minnen har ej redan förspillts genom våda och brand, genom fiendens härjningar och genom — slarv och liknöjdhet! Att det finns mycket av värde att ta vara på därom vittnar inte minst den för varje år alltmer svällande hembygdsboken.

Men föreningen ensam kan ej uträtta allt, det är folket självt ute i bygderna, som skall göra det mesta, inte bara för hembygdsforskningens skull, utan först och främst för sin egen. Och med min nya erfarenhet säger jag: sök igenom vindar och bodar, lådor och kistor! Här gick ju jag i många år och trodde, att jag kände föräldrahemmet utan och innan. Och så låg en sådan personlig skatt som ens egen farfars dagbok glömd i en dammig vrå på vinden! Det gamla hade ju ej så stort värde för den förra generationen som för oss. Hur lätt hade den ej kunnat bli bränd eller bortkastad!

Kanske skall du finna det du aldrig trodde i brev och gamla handlingar i någon okänd gömma i ditt hus, om du bara letar fram dem.

Kanske skall du, liksom jag, finna själva hembygdens hjärta i morfars eller farfars gamla kistalarika!

Noteringar:

Källa: Västerbotten. Västerbottens läns hembygdsförenings årsbok 1924-1925. Umeå, 1925, s. 84-87.

Originalets grammatik, stavning och interpunktion har bibehållits. Ett fåtal uppenbarliga fel har rättats utan notis.

*** END OF THE PROJECT GUTENBERG EBOOK FARFARS KISTALARIKA ***
This file should be named 64209-h.htm or 64209-h.zip
This and all associated files of various formats will be found in https://www.gutenberg.org/6/4/2/0/64209/
Updated editions will replace the previous one—the old editions will be renamed.
Creating the works from print editions not protected by U.S. copyright law means that no one owns a United States copyright in these works, so the Foundation (and you!) can copy and distribute it in the United States without permission and without paying copyright royalties. Special rules, set forth in the General Terms of Use part of this license, apply to copying and distributing Project Gutenberg™ electronic works to protect the PROJECT GUTENBERG™ concept and trademark. Project Gutenberg is a registered trademark, and may not be used if you charge for an eBook, except by following the terms of the trademark license, including paying royalties for use of the Project Gutenberg trademark. If you do not charge anything for copies of this eBook, complying with the trademark license is very easy. You may use this eBook for nearly any purpose such as creation of derivative works, reports, performances and research. Project Gutenberg eBooks may be modified and printed and given away--you may do practically ANYTHING in the United States with eBooks not protected by U.S. copyright law. Redistribution is subject to the trademark license, especially commercial redistribution.
START: FULL LICENSE
THE FULL PROJECT GUTENBERG LICENSE
PLEASE READ THIS BEFORE YOU DISTRIBUTE OR USE THIS WORK
To protect the Project Gutenberg™ mission of promoting the free distribution of electronic works, by using or distributing this work (or any other work associated in any way with the phrase “Project Gutenberg”), you agree to comply with all the terms of the Full Project Gutenberg™ License available with this file or online at www.gutenberg.org/license.
Section 1. General Terms of Use and Redistributing Project Gutenberg™ electronic works
1.A. By reading or using any part of this Project Gutenberg™ electronic work, you indicate that you have read, understand, agree to and accept all the terms of this license and intellectual property (trademark/copyright) agreement. If you do not agree to abide by all the terms of this agreement, you must cease using and return or destroy all copies of Project Gutenberg™ electronic works in your possession. If you paid a fee for obtaining a copy of or access to a Project Gutenberg™ electronic work and you do not agree to be bound by the terms of this agreement, you may obtain a refund from the person or entity to whom you paid the fee as set forth in paragraph 1.E.8.
1.B. “Project Gutenberg” is a registered trademark. It may only be used on or associated in any way with an electronic work by people who agree to be bound by the terms of this agreement. There are a few things that you can do with most Project Gutenberg™ electronic works even without complying with the full terms of this agreement. See paragraph 1.C below. There are a lot of things you can do with Project Gutenberg™ electronic works if you follow the terms of this agreement and help preserve free future access to Project Gutenberg™ electronic works. See paragraph 1.E below.
1.C. The Project Gutenberg Literary Archive Foundation (“the Foundation” or PGLAF), owns a compilation copyright in the collection of Project Gutenberg™ electronic works. Nearly all the individual works in the collection are in the public domain in the United States. If an individual work is unprotected by copyright law in the United States and you are located in the United States, we do not claim a right to prevent you from copying, distributing, performing, displaying or creating derivative works based on the work as long as all references to Project Gutenberg are removed. Of course, we hope that you will support the Project Gutenberg™ mission of promoting free access to electronic works by freely sharing Project Gutenberg™ works in compliance with the terms of this agreement for keeping the Project Gutenberg™ name associated with the work. You can easily comply with the terms of this agreement by keeping this work in the same format with its attached full Project Gutenberg™ License when you share it without charge with others.
1.D. The copyright laws of the place where you are located also govern what you can do with this work. Copyright laws in most countries are in a constant state of change. If you are outside the United States, check the laws of your country in addition to the terms of this agreement before downloading, copying, displaying, performing, distributing or creating derivative works based on this work or any other Project Gutenberg™ work. The Foundation makes no representations concerning the copyright status of any work in any country other than the United States.
1.E. Unless you have removed all references to Project Gutenberg:
1.E.1. The following sentence, with active links to, or other immediate access to, the full Project Gutenberg™ License must appear prominently whenever any copy of a Project Gutenberg™ work (any work on which the phrase “Project Gutenberg” appears, or with which the phrase “Project Gutenberg” is associated) is accessed, displayed, performed, viewed, copied or distributed:
This eBook is for the use of anyone anywhere in the United States and most other parts of the world at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this eBook or online at www.gutenberg.org. If you are not located in the United States, you will have to check the laws of the country where you are located before using this eBook.
1.E.2. If an individual Project Gutenberg™ electronic work is derived from texts not protected by U.S. copyright law (does not contain a notice indicating that it is posted with permission of the copyright holder), the work can be copied and distributed to anyone in the United States without paying any fees or charges. If you are redistributing or providing access to a work with the phrase “Project Gutenberg” associated with or appearing on the work, you must comply either with the requirements of paragraphs 1.E.1 through 1.E.7 or obtain permission for the use of the work and the Project Gutenberg™ trademark as set forth in paragraphs 1.E.8 or 1.E.9.
1.E.3. If an individual Project Gutenberg™ electronic work is posted with the permission of the copyright holder, your use and distribution must comply with both paragraphs 1.E.1 through 1.E.7 and any additional terms imposed by the copyright holder. Additional terms will be linked to the Project Gutenberg™ License for all works posted with the permission of the copyright holder found at the beginning of this work.
1.E.4. Do not unlink or detach or remove the full Project Gutenberg™ License terms from this work, or any files containing a part of this work or any other work associated with Project Gutenberg™.
1.E.5. Do not copy, display, perform, distribute or redistribute this electronic work, or any part of this electronic work, without prominently displaying the sentence set forth in paragraph 1.E.1 with active links or immediate access to the full terms of the Project Gutenberg™ License.
1.E.6. You may convert to and distribute this work in any binary, compressed, marked up, nonproprietary or proprietary form, including any word processing or hypertext form. However, if you provide access to or distribute copies of a Project Gutenberg™ work in a format other than “Plain Vanilla ASCII” or other format used in the official version posted on the official Project Gutenberg™ web site (www.gutenberg.org), you must, at no additional cost, fee or expense to the user, provide a copy, a means of exporting a copy, or a means of obtaining a copy upon request, of the work in its original “Plain Vanilla ASCII” or other form. Any alternate format must include the full Project Gutenberg™ License as specified in paragraph 1.E.1.
1.E.7. Do not charge a fee for access to, viewing, displaying, performing, copying or distributing any Project Gutenberg™ works unless you comply with paragraph 1.E.8 or 1.E.9.
1.E.8. You may charge a reasonable fee for copies of or providing access to or distributing Project Gutenberg™ electronic works provided that:
• You pay a royalty fee of 20% of the gross profits you derive from the use of Project Gutenberg™ works calculated using the method you already use to calculate your applicable taxes. The fee is owed to the owner of the Project Gutenberg™ trademark, but he has agreed to donate royalties under this paragraph to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation. Royalty payments must be paid within 60 days following each date on which you prepare (or are legally required to prepare) your periodic tax returns. Royalty payments should be clearly marked as such and sent to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation at the address specified in Section 4, “Information about donations to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation.”
• You provide a full refund of any money paid by a user who notifies you in writing (or by e-mail) within 30 days of receipt that s/he does not agree to the terms of the full Project Gutenberg™ License. You must require such a user to return or destroy all copies of the works possessed in a physical medium and discontinue all use of and all access to other copies of Project Gutenberg™ works.
• You provide, in accordance with paragraph 1.F.3, a full refund of any money paid for a work or a replacement copy, if a defect in the electronic work is discovered and reported to you within 90 days of receipt of the work.
• You comply with all other terms of this agreement for free distribution of Project Gutenberg™ works.
1.E.9. If you wish to charge a fee or distribute a Project Gutenberg™ electronic work or group of works on different terms than are set forth in this agreement, you must obtain permission in writing from the Project Gutenberg Literary Archive Foundation, the manager of the Project Gutenberg™ trademark. Contact the Foundation as set forth in Section 3 below.
1.F.
1.F.1. Project Gutenberg volunteers and employees expend considerable effort to identify, do copyright research on, transcribe and proofread works not protected by U.S. copyright law in creating the Project Gutenberg™ collection. Despite these efforts, Project Gutenberg™ electronic works, and the medium on which they may be stored, may contain “Defects,” such as, but not limited to, incomplete, inaccurate or corrupt data, transcription errors, a copyright or other intellectual property infringement, a defective or damaged disk or other medium, a computer virus, or computer codes that damage or cannot be read by your equipment.
1.F.2. LIMITED WARRANTY, DISCLAIMER OF DAMAGES - Except for the “Right of Replacement or Refund” described in paragraph 1.F.3, the Project Gutenberg Literary Archive Foundation, the owner of the Project Gutenberg™ trademark, and any other party distributing a Project Gutenberg™ electronic work under this agreement, disclaim all liability to you for damages, costs and expenses, including legal fees. YOU AGREE THAT YOU HAVE NO REMEDIES FOR NEGLIGENCE, STRICT LIABILITY, BREACH OF WARRANTY OR BREACH OF CONTRACT EXCEPT THOSE PROVIDED IN PARAGRAPH 1.F.3. YOU AGREE THAT THE FOUNDATION, THE TRADEMARK OWNER, AND ANY DISTRIBUTOR UNDER THIS AGREEMENT WILL NOT BE LIABLE TO YOU FOR ACTUAL, DIRECT, INDIRECT, CONSEQUENTIAL, PUNITIVE OR INCIDENTAL DAMAGES EVEN IF YOU GIVE NOTICE OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.
1.F.3. LIMITED RIGHT OF REPLACEMENT OR REFUND - If you discover a defect in this electronic work within 90 days of receiving it, you can receive a refund of the money (if any) you paid for it by sending a written explanation to the person you received the work from. If you received the work on a physical medium, you must return the medium with your written explanation. The person or entity that provided you with the defective work may elect to provide a replacement copy in lieu of a refund. If you received the work electronically, the person or entity providing it to you may choose to give you a second opportunity to receive the work electronically in lieu of a refund. If the second copy is also defective, you may demand a refund in writing without further opportunities to fix the problem.
1.F.4. Except for the limited right of replacement or refund set forth in paragraph 1.F.3, this work is provided to you ‘AS-IS’, WITH NO OTHER WARRANTIES OF ANY KIND, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR ANY PURPOSE.
1.F.5. Some states do not allow disclaimers of certain implied warranties or the exclusion or limitation of certain types of damages. If any disclaimer or limitation set forth in this agreement violates the law of the state applicable to this agreement, the agreement shall be interpreted to make the maximum disclaimer or limitation permitted by the applicable state law. The invalidity or unenforceability of any provision of this agreement shall not void the remaining provisions.
1.F.6. INDEMNITY - You agree to indemnify and hold the Foundation, the trademark owner, any agent or employee of the Foundation, anyone providing copies of Project Gutenberg™ electronic works in accordance with this agreement, and any volunteers associated with the production, promotion and distribution of Project Gutenberg™ electronic works, harmless from all liability, costs and expenses, including legal fees, that arise directly or indirectly from any of the following which you do or cause to occur: (a) distribution of this or any Project Gutenberg™ work, (b) alteration, modification, or additions or deletions to any Project Gutenberg™ work, and (c) any Defect you cause.
Section 2. Information about the Mission of Project Gutenberg™
Project Gutenberg™ is synonymous with the free distribution of electronic works in formats readable by the widest variety of computers including obsolete, old, middle-aged and new computers. It exists because of the efforts of hundreds of volunteers and donations from people in all walks of life.
Volunteers and financial support to provide volunteers with the assistance they need are critical to reaching Project Gutenberg™’s goals and ensuring that the Project Gutenberg™ collection will remain freely available for generations to come. In 2001, the Project Gutenberg Literary Archive Foundation was created to provide a secure and permanent future for Project Gutenberg™ and future generations. To learn more about the Project Gutenberg Literary Archive Foundation and how your efforts and donations can help, see Sections 3 and 4 and the Foundation information page at www.gutenberg.org.
Section 3. Information about the Project Gutenberg Literary Archive Foundation
The Project Gutenberg Literary Archive Foundation is a non-profit 501(c)(3) educational corporation organized under the laws of the state of Mississippi and granted tax exempt status by the Internal Revenue Service. The Foundation’s EIN or federal tax identification number is 64-6221541. Contributions to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation are tax deductible to the full extent permitted by U.S. federal laws and your state’s laws.
The Foundation’s business office is located at 809 North 1500 West, Salt Lake City, UT 84116, (801) 596-1887. Email contact links and up to date contact information can be found at the Foundation’s web site and official page at www.gutenberg.org/contact
Section 4. Information about Donations to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation
Project Gutenberg™ depends upon and cannot survive without widespread public support and donations to carry out its mission of increasing the number of public domain and licensed works that can be freely distributed in machine-readable form accessible by the widest array of equipment including outdated equipment. Many small donations ($1 to $5,000) are particularly important to maintaining tax exempt status with the IRS.
The Foundation is committed to complying with the laws regulating charities and charitable donations in all 50 states of the United States. Compliance requirements are not uniform and it takes a considerable effort, much paperwork and many fees to meet and keep up with these requirements. We do not solicit donations in locations where we have not received written confirmation of compliance. To SEND DONATIONS or determine the status of compliance for any particular state visit www.gutenberg.org/donate.
While we cannot and do not solicit contributions from states where we have not met the solicitation requirements, we know of no prohibition against accepting unsolicited donations from donors in such states who approach us with offers to donate.
International donations are gratefully accepted, but we cannot make any statements concerning tax treatment of donations received from outside the United States. U.S. laws alone swamp our small staff.
Please check the Project Gutenberg Web pages for current donation methods and addresses. Donations are accepted in a number of other ways including checks, online payments and credit card donations. To donate, please visit: www.gutenberg.org/donate
Section 5. General Information About Project Gutenberg™ electronic works
Professor Michael S. Hart was the originator of the Project Gutenberg™ concept of a library of electronic works that could be freely shared with anyone. For forty years, he produced and distributed Project Gutenberg™ eBooks with only a loose network of volunteer support.
Project Gutenberg™ eBooks are often created from several printed editions, all of which are confirmed as not protected by copyright in the U.S. unless a copyright notice is included. Thus, we do not necessarily keep eBooks in compliance with any particular paper edition.
Most people start at our Web site which has the main PG search facility: www.gutenberg.org.
This Web site includes information about Project Gutenberg™, including how to make donations to the Project Gutenberg Literary Archive Foundation, how to help produce our new eBooks, and how to subscribe to our email newsletter to hear about new eBooks.